· 

Massage en het zenuwstelsel

 

Iedereen weet dat je van massage ontspant. Maar weet je ook hoe dat nou komt? Massage heeft namelijk veel invloed op het zenuwstelsel, en als je zenuwstelsel kalmeert ga je ont-spannen

Het zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg en kunnen we met onze wil beïnvloeden) en de overige zenuwen (het perifere zenuwstelsel).

Het perifere zenuwstelsel kan je weer verdelen onder het animale zenuwstelsel en het autonome zenuwstelsel. En het autonoom zenuwstelsel gaan we even op inzoemen.

Het is in onze drukke maatschappij bijna ‘normaal’ dat het autonome zenuwstelsel uit balans is, door bijvoorbeeld een drukke baan, depressies, emotionele stress of lichamelijke stress. 

Het autonoom zenuwstelsel (hebben we geen directe invloed op) kan je ook verdelen in het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel.

Het sympathische zenuwstelsel is je gaspedaal, de vecht-of-vlucht stand. De sympaticus zet jou in actie. Kan je je voorstellen dat je bij een burn-out het gaspedaal overmatig gebruikt, dus in actie bent? Dat betekent dat er ook continu adrenaline aangemaakt wordt, je hartslag, bloeddruk en ademhaling stijgen. En dat maandenlang of jarenlang. Kun je je dan voorstellen dat je een chronisch actieve parasympaticus jouw lichaam ongelooflijk veel energie kost? Je put jezelf uit.

De parasympathicus is je rempedaal. Als je lichaam tot rust komt overheerst de werking van het parasympathische deel. Het stimuleert de stofwisseling, het zorgt ervoor dat je ademhaling en hartslag vertragen en je spijsvertering gaat beter werken. Het parasympathische zenuwstelsel is ook verantwoordelijk voor herstel na bijvoorbeeld een operatie of een burn-out. Het verwijdt tevens de bloedvaten en dat maakt dat een ontspannende massage de bloeddruk verlaagt.

De kunst in deze drukke maatschappij is de balans te houden tussen de sympaticus en de parasympaticus en dat is soms lastig.

In elk geval weet je nu dat je de parasympaticus aanzet bij een massage, maar ook yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie doen dat. Bij massage wordt je aangeraakt en dat zorgt ervoor dat je je meer bewust wordt van je lijf, je voelt je gezien en geliefd en nog belangrijker, je gaat meer van jezelf houden, je mag er zijn!